Dôvera v Klausa sa po amnestii prepadla na historické minimum

05.02.2013 Celý región

Praha 5. februára (TASR) - Dôvera českých voličov v prezidenta Václava Klausa sa po jeho amnestii prepadla na historické minimum. V januári mu podľa prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM) dôverovalo iba 26 percent opýtaných, zatiaľ čo ešte v decembri to bolo 53 percent a počas uplynulého roka sa dôvera pohybovala stabilne ne úrovni 50-57 percent.

"Je to vôbec najnižšia dôvera, ktorú sme zistili od začiatku mandátu súčasnej hlavy štátu," citoval server iDNES.cz politológa Daniela Kunštáta z CVVM.

"Podpora Václavovi Klausovi bola niekoľko rokov veľmi stabilná, súvislosť medzi vyhlásenou amnestiou a súčasným prepadom dôvery je veľmi oprávnená... Ak sa pozrieme na štruktúru respondentov z hľadiska politických preferencií, môžeme povedať, že došlo k prepadu vo všetkých politických táboroch zľava doprava," uviedol pre ČT24 autor prieskumu Kunštát.

Prieskum sa uskutočnil na vzorke tisíc respondentov v dňoch 14.-21. januára, teda medzi prvým a druhým kolom priamych prezidentských volieb, v ktorých Klaus podporil Miloša Zemana, čo podľa iDNES.cz tiež mohlo teoreticky zohrať svoju úlohu.
 

Vyberte región